Moralitate si legalitate in Second Life

autor: Alexandru

Intr-o lume virtuala, cineva face un tricou si il pune la vanzare. O alta persoana vine si ia textura tricoului si face altul la fel fara acordul primului.

Este legal ce-a facut a doua persoana? Atata vreme cat tricoul nu este inregistrat undeva unde protectia dreptului de autor este asigurata printr-o taxa legala, acest fapt nu este ilegal. Este doar imoral si impotriva regulilor jocului care dupa cum s-a vazut sunt arbitrare si facute in totalitate in avatajul celor care il controleaza. De aceea actiunea legala a Linden Lab impotriva celor care fac asta este nula, mai ales in alte tari decat SUA.

Dar faptul ca prima persoana nu plateste impozitul legal rezultat din profitul vanzarii tricoului si ca desfasoara o activitate comerciala fara nici un fel de autorizatie nu este doar imoral ci si ilegal. Mai ales ilegal.

Cumparaturi in Second Life

Cumparaturi in valoare de 250.000 lei vechi... reali

Aceasta forma de comert, fie el si electronic nu este inca reglementat in nici o tara din lume. Poti avea un magazin online doar in cadrul unei societati comerciale unde platesti impozitele asa cum le plateste toata lumea. Impozitele pe profiturile rezultate din gambling sunt imense oriunde pe glob. Nu si in Second Life, unde ele practic sunt 0. A nu se confunda impozitul cu comisionul de extragere de cont, aplicat permanent la schimbul din lindens in bani reali.

Gambling, jocuri de noroc

Gambling cu fata umana

castig gambling

Castiguri mai mult decat reale

Sa dezactivezi un cont pentru oarece abatere minora poate fi bineinteles in acord cu regulile jocului. Este aceasta actiune morala? Cand persoana respectiva a cheltuit mii de euro si a adus numai beneficii, ma indoiesc. Cand regulile sunt de asa natura incat sa nu poti sa nu le incalci mai devreme sau mai tarziu, iar ma indoiesc. Cand persoanei respective i se iau toti acesti bani fara justificare, atunci se cheama deja furt si cade sub incidenta legilor oricarei tari indiferent de legile pe care tu ti le-ai facut intern, pentru lumea ta virtuala.

prostitutie

Prostitutia este inca ilegala in Romania

Sunt unii care se inchina la regulile Linden Lab si pentru care acestea au devenit un fel de biblie, fara sa mai treaca prin filtrul gandirii (daca cumva o au) legalitatea sau moralitatea acestora. Sau pur si simplu interesele le-au anihilat orice urma de logica…

Advertisements

2 Responses to Moralitate si legalitate in Second Life

  1. Nicoleta says:

    Ar trebuie mentionat si cat costa un sim. De exemplul simul “Dorobanti”, nedeschis inca publicului a costat 1190 Dolari (TVA inclus). La o luna dupa achizitie, acesta a ramas fara proprietar. Mie una imi e scarba de LL. Incerc sa conving persoana in cauza sa povesteasca la ce inselaciune grosolana a fost supusa. Eu am vazut extrasele de cont ale fetei. Oribil. Escorcherie pe fata. Incredibil. Peste 3000 de dolari (asa subtire) in joc care cica respecta drepturile de autor. Pai fratilor, dreptul de proprietate si respectiv dreptul de autor asupra constructiilor in sine unde e? Sper din tot sufletul sa accepte sa va spuna cum stau lucrurile si ce justificare a primit. Mori de ras si plans in acelasi timp. Asa ca idee de tema pentru acasa, ganditi-va si voi : Cine ar investi in joc asa suma de bani fara sa citeasca si sa respecte regulile? Nici macar nu prost, va spun eu. Se pare ca, coruptia este la nivel global. Trist si eu chiar credem in filmele americane.

  2. Ion says:

    Logic, ca e si porno jocul, daca nu ar fi nu ar avea succes. Sexul se vinde bine peste tot in lume ….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: