Pericolele lumilor virtuale

autor: Alexandru

Cu toti stim ca lumile virtuale pot oferi momente de relaxare, insa acestea (ca si navigarea pe internet in general) ascund anumite pericole privind siguranta dumneavoastra. O sa va dau cateva sfaturi utile ce decurg dintr-o experienta suficienta si ca utilizator si ca autor al implementarii unor astfel de masuri de siguranta. Daca in alte tari Politia avertizeaza asupra pericolelor de acest gen (stiu cazul Olandei, unde s-au facut chiar clipuri publicitare), la noi, pe vremuri de criza, siguranta online nu este probabil considerata o prioritate. Iata deci sfaturile:

– Evitati sa folositi numele dumneavoastra real pe orice forum sau joc online mai ales daca acesta nu este recunoscut ca fiind sigur sau aveti oarecare dubii. Nu va obliga nimeni la dezvaluirea identitatii iar o mica celebritare virtuala sau temporara nu trebuie neaparat sa se reflecte in viata dumneavoastra reala. Dezavantajele pot deveni usor mai mari decat beneficiile. Daca cumva schimbati nickname-ul ales, incercati sa faceti legatura cu cel vechi mai putin vizibila.

– Nu comunicati informatii personale de genul nume, adresa, prieteni, email, date si locuri dupa care puteti fi identificat. Daca va distrati nu e nevoie sa imprastiati toate aceste informatii inutil. Daca totusi doriti sa comunicati acestea cuiva, faceti-o numai dupa ce aveti suficienta incredere in persoana respectiva. De asemenea, nu comunicati aceste date oricui vi le cere si pentru orice motiv, chiar daca unele companii par serioase, sub aparenta unui site bine realizat se poate ascunde orice.
Acum 2-3 ani am auzit personal de cazurile unor persoane din Statele Unite, in general femei, care au petrecut multe zile pe internet in compania unor necunoscuti carora le-au oferit toate datele necesare pentru a pune in practica un santaj. In cele din urma au fost excrocate si de frica sotilor, aceste persoane au oferit celor care le-au santajat sume considerabile. Santajul este o infractiune grava, nu ezitati sa va adresati politiei in cazul in care sunteti victima unui santaj pentru ca cei care santajeaza nu se vor opri probabil niciodata. Nu considerati ca fapta dumneavoastra este grava daca nu este ilegala.

– Vocea si camera web ofera un plus de incredere insa nu o siguranta totala.
Referitor la voce, exista pe internet si acum inclus si in viewer-ul Second Live programe numite generic “voice morphs” cu care tonul vocii se poate schimba de la barbat la femeie sau copil sau in orice directie (uneori ma intreb de ce creatorii Second Life au adaugat aceasta functionalitate). Acestea prezinta in general o mica intarziere, dar in anumite conditii o persoana abila va poate pacali. Chiar si pe camera web se pot fabrica inregistrari astfel incat dumneavoastra sa vedeti o persoana scriind la tastatura, in realitate o inregistrare. In plus exista virusi care pot accesa microfonul sau camera dumneavoastra web fara cunostinta dumneavoastra, astfel incat sa deveniti vedeta pe internet fara macar sa stiti.

– In cazul in care va simtiti amenintati incercati sa salvati toate datele amenintarii. O captura de ecran este usor de facut, precum si salvarea conversatiei. Chiar daca acestea nu sunt considerate probe si pot fi usor de contrafacut, exista metode care sa confere autenticitatea relativa a acestora si pot contribui la imaginea de ansamblu asupra amenintarii.

– Nu credeti in povestile cu cei care s-au imbogatit in lumile virtuale. Sunt cazuri izolate iar persoanele respective au prins momente oportune la inceputul jocului si au beneficiat de anumite cunostinte sau experiente. In lumile virtuale in general se baga bani (daca vreti), daca puteati sa va imbogatiti usor o faceati deja viata reala. Toate aceste mituri fac in general parte din materialul de publicitate al jocului respectiv si trebuie tratate ca atare.

– Chiar daca sunteti dependent de cumparaturi, amintiti-va ca este totusi un joc si din varii motive puteti pierde totul intr-o zi. Firma poate da faliment, accesul furnizorului dumneavoastra de servicii la site-ul respectiv poate fi blocat, contul dumneavoastra poate fi inchis fara motiv sau fara ca firma sa va returneze banii. Nu va investiti banii haotic in bunuri virtuale care pot disparea intr-o zi, analizati care sunt toate posibilitatile de distractie si amintiti-va ca cele mai distractive lucruri sunt gratis. Cumparaturile virtuale in exces nu contribuie la diminuarea dependetei dumneavoastra de shopping ci din contra, o alimenteaza.

– Daca totusi va deranjeaza cineva, amintiti-va ca in toate sistemele exista un buton “ignore”. Continuarea conversatiei cu persoana respectiva reprezinta indirect acceptul dumneavoastra si nu face sa diminueze interesul sau preocuparea persoanei respective. Nu aveti multe scuze daca dumneavoastra nu ati folosit aceasta facilitate.

– Un alt pericol evident este dependenta, care poate fi bineinteles si de internet in mare. Chiar daca o plimbare cu o bicicleta virtuala poate fi amuzanta, amintiti-va totusi ca o plimbare in aer liber este si mai buna si chiar puteti cunoaste oameni reali!

Ar mai fi multe de spus despre navigarea pe internet in general, dar despre toate acestea intr-un articol viitor.

Advertisements

One Response to Pericolele lumilor virtuale

  1. Cleopatra says:

    Ai perfecta dereptate. Eu sa nu mai aud de Second Life,de Linden Lab, de Aura Tatu si restul pupincuristilor. Toti cei in cauza imi provoaca sila. Dar, din placere sau din divertisment am sa mai comentez pe ici pe colo (fantoma trecutului).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: